Keto dieta

Ano, při keto dietě můžete pít alkohol – ale má to háček

Ano, při keto dietě můžete pít alkohol – ale má to háček

Než budete během keto diety pít alkohol, je třeba vědět několik důležitých věcí. 

  • Pití alkoholu ketózu nezastaví, ale ovlivní ji.
  • Víno je keto-přátelštější než pivo kvůli obsahu sacharidů.
  • Pití během keto diety může vaši kocovinu zhoršit.
  • Pití alkoholu může ztížit odolat non-keto pokušení

 

Pokud držíte ketogenní dietu, pravděpodobně víte, že pochoutky s vysokým obsahem sacharidů jsou zakázány. Ale můžete pít alkohol během keto?

Krátká odpověď: ano. Existují však určité alkoholické nápoje, kterým byste se měli vyhnout, pokud chcete zůstat v ketóze. Pití při dodržování keto diety může mít také některé neočekávané vedlejší účinky.

Zde je to, co byste měli vědět o pití alkoholu, pokud jste keto.

V první řadě můžete pít alkohol a zůstat v ketóze. Má to ale háček.

I když jedna sklenka něčeho silného vaše tělo z ketózy nevytrhne, pití alkoholu při dodržování keto diety ovlivní váš pokrok. Konkrétně to zpomalí vaši rychlost ketózy.

Játra dokážou vyrobit ketony z alkoholu. Takže technicky vzato, když pijete, budete pokračovat v produkci ketonů a [tak] zůstanete v ketóze.

Vaše tělo však s etanolem (tj. alkoholem) zachází jako s toxinem a bude pracovat na tom, aby se ho co nejdříve zbavilo.Játra začnou zpracovávat alkohol co nejrychleji, což znamená, že jej tělo využije dříve než všechny ostatní živiny, včetně tuku, takže zpomalí proces přeměny mastných kyselin na ketony.

Pití alkoholu nevymaže celý váš pokrok, ale ovlivní ketózu.

Některé alkoholické nápoje jsou sacharidové bomby, jiné jsou naopak relativně keto-friendly

Pokud jde o setrvání v ketóze, ne všechny alkoholické možnosti jsou stejné.

Krátká verze: víno má mnohem méně sacharidů než pivo, takže většina lidí, kteří jedí keto, volí víno. Čisté lihoviny jako whisky a vodka neobsahují sacharidy, ale dávejte si pozor na sladké nápoje – mohou obsahovat obrovské množství cukru.

Pokud si chcete dopřát alkoholický nápoj a zároveň se držet keto diety, rozhodněte se pro nápoje s nižším obsahem sacharidů a vyhněte se přehnaným koktejlům.

Buďte připraveni na horší kocovinu, pokud budete pít během ketodiety.

Když před pitím sníte jídlo bohaté na sacharidy, můžete se příliš rychle opít . Ze stejného důvodu může dodržování přísné keto diety vést k rychlejší intoxikaci a horší kocovině.

Když jste snědli hodně sacharidů a vaše zásoby glykogenu jsou naplněné, rychlost, jakou se opíjíte, se obvykle zpomalí. Vynechání sacharidů však může mít nepříznivý vliv na vaši toleranci alkoholu a schopnost odvrátit smrtící kocovinu.

Měli byste také zvážit, zda alkohol nesnižuje vaši schopnost odolat non-keto pokušení.

Pravděpodobně víte, že alkohol může snížit vaše sociální zábrany, ale když si dáte pár skleniček vína, můžete také hůře odolávat volání sirény při pozdních nočních hranolkách.

Budete pravděpodobnější, že se budete přejídat nezdravými jídly, protože vaše zábrany jsou sníženy. Váš žaludek se tak může zdát jako bezedná propast, která shání více kalorií, jakmile dopijete svůj první drink.

Pokud víte, že pár skleniček vám dává chuť, možná byste se měli rozhodnout pro vodu, abyste se vyhnuli pokušení.

 


Jana Kučerová

Jana Kučerová

Jana Kučerová je fitness odborník, který se v poslední době věnuje šíření informací o keto dietě. Přivedla na svět celou řadu zdravých alternativ k běžné stravě, zaměřujících se na nízký obsah sacharidů a zvýšení konzumace tuku a bílkovin. Janu vede zájem udržovat své čtenáře informované a motivované. Pracuje s klienty, kteří chtějí spalovat tuk, získat větší flexibilitu a žít zdravý životní styl. Janu také motivuje k tomu začít se věnovat sportu a účastnit se různých aktivit, aby její čtenáři mohli dosáhnout vysněného cíle. Jana ve svých článcích zdůrazňuje, že je nezbytné začít s malými změnami, které mohou být výrazně znovuvynaloženy. Její články o keto dietě již pomohly stovkám lidí dosáhnout úspěchu ve svém zdraví.