Keto dieta

Co je to keto dieta?

Co je to keto dieta?

Keto dieta je v poslední době velmi oblíbená. Podívejte se na všechny důležité informace, které byste o ní měli vědět před tím, než se pro ni rozhodnete.

Co je to keto dieta

Poslední roky se na poli zdravé výživy objevuje fenomén zvaný ketogenní dieta, zkráceně keto dieta nebo ketonová dieta. Doporučují ji také mnozí lékaři a odborníci. Skutečně je tak zázračná a pomůže vám dlouhodobě zhubnout, nebo se jedná o marketingový tah, jak z lidí vytáhnout peníze?

Jak keto dieta funguje

Keto dieta je založena na nízkosacharidové stravě, která obsahuje o to vyšší obsah tuku. Právě snížený příjem sacharidů by měl tělo dostat do stavu tzv. ketózy. Tělo totiž přijímá energií z cukrů, konkrétně z glukózy. Díky ketóze ale musí tělo čerpat energii z tukových zásob, což se velkou měrou podílí na hubnutí.

TIP: Podívejte se na článek TOP keto diety.

K tomu, abyste mohli tělo do požadovaného stavu uvést, nesmíte denně přijmout více jak 50 gramů sacharidů. Ideálně je to ale mnohem méně. Vzhledem ke sníženému příjmu cukrů musíte logicky přidat více bílkovin a tuků. S bílkovinami ale opatrně, mohlo by docházet k přeměně aminokyselin na glukózu, čímž by keto dieta postrádala smysl. Jaký je tedy ideální poměr makronutrientů:

  • 70−80 % kalorického příjmu v podobě tuků

  • 10−20 % kalorického příjmu v podobě bílkovin

  • 5−10 % kalorického příjmu ze sacharidů

Při hubnutí byste měli dodržovat určitý kalorický příjem. U žen by se měl pohybovat okolo 6 0007 000 kJ za den. U mužů je hodnota logicky vyšší, a to mezi 7 000 až 9 000 kJ. Vždy ale záleží na konkrétním jedinci. Je proto dobré se poradit s odborníky na zdravou výživu.

Benefity a negativa ketogenní diety

Většina lidí sáhne po ketogenní dietě zejména kvůli touze po snížení tělesné váhy. Ve skutečnosti ale získají benefitů mnohem více než by se na první dojem mohlo zdát. Mnohé studie uvádějí také snížení krevního tlaku. K němu přitom dochází ještě před redukcí hmotnosti.

Setkat se můžete také se sníženým pocitem hladu, a to především díky tuku, který je při těchto dietách ve stravě bohatě zastoupený. Snížená konzumace sacharidů zase vede k menšímu apetitu. Ve zkratce nebudete na jídlo příliš myslet.

Negativa keto diety

Před zahájením keto diety je vhodné se zamyslet také nad jejími negativy. Prvním vážnějším negativem je vyšší riziko srdečního onemocnění. To je spojeno s vyšší konzumací tuků. Tomuto riziku se ale dá předcházet, a to především volbou „dobrých“ tuků. Ty „špatné“ nenasycené mastné kyseliny by neměly být v jídelníčku zastoupeny více jak v 7 %.

U keto diety je také problém s některými druhy ovoce a zeleniny. To může vést ke sníženému příjmu důležitých vitamínů a minerálů. Setkat se dále můžete se zažívacími problémy a výkyvy nálad, které bude pociťovat nejen vaše okolí.

Co obsahuje keto dieta

Jak jsme již psali výše, strava keto diety se skládá především z tuků a bílkovin. Nemusíte se proto bát na jídelníček zařadit maso, ryby, mléčné produkty v podobě sýrů, tvarohů a řeckých jogurtů. Často se konzumují také oříšky a různá semena.

V rámci ovoce se hodí borůvky nebo jahody. V případě, že dáváte přednost zelenině, můžete si bez výčitek pochutnat na okurku, salátu, květáku nebo například zelí. Udělat si můžete i zeleninový salát, záleží pak na vaší kreativitě.

Rovnou zapomeňte na sacharidy

Sacharidy jsou v rámci keto diety tabu. Přijímají se jen ve velmi malém množství. Z jídelníčku tak bude třeba vyřadit všechny slazené nápoje, bonbóny ale také brambory či rýži. Zapomenout můžete také na luštěniny či špagety a další těstoviny.

Zklameme vás také v případě, že jste milovníkem kukuřice nebo mrkve. Tyto potraviny obsahují vysoký podíl sacharidů a jsou proto při keto dietě zcela nežádoucí. Bohužel se budete muset vzdát přírodních sladidel jako například medu.

Nechte si poradit

Keto dieta představuje určitým způsobem velký zásah do běžného fungování vašeho těla. Před začátkem ketogenní diety je proto dobré se poradit s výživovým poradcem, který by vám měl být schopný sestavit keto dietu na míru vašim potřebám i vzhledem k vašemu aktuálnímu zdravotnímu stavu.

Do keto diety se můžete samozřejmě pustit i doma, tzv. na vlastní pěst. Ne vždy jsou ale ověřené rady z internetu tím pravým, čím byste se měli v případě hubnutí řídit. Zvažte také všechna pro a proti. Jak se ale říká, za vyzkoušení nic nedáte.


Jana Kučerová

Jana Kučerová

Jana Kučerová je fitness odborník, který se v poslední době věnuje šíření informací o keto dietě. Přivedla na svět celou řadu zdravých alternativ k běžné stravě, zaměřujících se na nízký obsah sacharidů a zvýšení konzumace tuku a bílkovin. Janu vede zájem udržovat své čtenáře informované a motivované. Pracuje s klienty, kteří chtějí spalovat tuk, získat větší flexibilitu a žít zdravý životní styl. Janu také motivuje k tomu začít se věnovat sportu a účastnit se různých aktivit, aby její čtenáři mohli dosáhnout vysněného cíle. Jana ve svých článcích zdůrazňuje, že je nezbytné začít s malými změnami, které mohou být výrazně znovuvynaloženy. Její články o keto dietě již pomohly stovkám lidí dosáhnout úspěchu ve svém zdraví.